Sophie elise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sophie Elise er ikke problemet

Sophie Elise bruker ytringsfriheten vi har i vårt fantastiske land, og forteller intimt om seg og sitt liv. «Uinteressant» sier kritikerne. Det er vel ingen bombe når jeg sier at hun ikke treffer meg mitt i hjertet, men det er ikke til å komme utenom at hun når frem til et stort publikum.  Med 70.000 besøkende daglig treffer hun en nerve hos ungdommene og kanskje en hel det andre også.

Det er likevel ikke Sophie Elise som er problemet!

Sophie Elise har tatt plastiske operasjoner, og det har hun full rett til å gjøre. Hun har ikke gjort noe ulovlig. Det er altså ikke problemet

Sophie Elise skriver mye som virker lite gjennomtenkt og til tider rett og slett dumt. Det er ikke ulovlig å gjøre dumme ting.Det gjør vi alle. Det er heller ikke problemet. Faktisk vil jeg påstå at Sophie Elise ofte skriver godt og levende.

Sophie Elise anklages for å være kjøpt og betalt av kommersielle aktører. Det er også Northug og Johaug. Det er ikke ulovlig. Det er i alle fall ikke problemet, så lenge hun gjør leserne oppmerksomme på at hun er sponset.

Sophie Elise snakker om sminke, utseende, hår, kropp, shopping og klær. Overfladiske ting. Heller ikke det er ulovlig eller noe  stort problem.

Problemet gir store konsekvenser?

Før jeg forteller hva problemet er, så vil jeg snakke litt om konsekvensene. Sophie Elise beskriver konsekvensene i sitt eget blogginnlegg fra den 29. januar, «Hver dag leser jeg mailer fra dere, lange som korte om deres hverdagshistorier, og jeg vet at alle sliter. Kanskje du der ute sliter med kjærlighetssorg? Foreldre som skal skilles? Foreldre som er slemme mot deg? Null venner? Anoreksia? Selvskading? Kanskje du er ensom? Eller, kanskje du har det helt perfekt?»

Denne innsikten er deprimerende. Basert på hennes uttalelser og alle signaler og målinger vi får fra forskjellige kilder, både helsesøstre/brødre, forskere, psykologer osv,  kan vi konstatere at unge idag sliter mye mer enn det allmennheten kanskje er klar over! Betydelig flere av dagens barn og unge sliter mer enn foreldregenerasjonen gjorde da de var ungdom. Deres identitet er under konstant press. De lever under et historisk høyt prestasjonspress og kroppspress. De får aldri fri. De kan aldri gjemme seg bort, fordi de har med seg hele verden inn i sengen gjennom sosiale medier. Alt dreier seg om å være populær. Alt dreier seg om å ikke falle utenfor. Alt dreier seg om å ikke bli avvist. Derfor er de alltid pålogget.

30% dropper ut av videregående skole. En slik beslutning bidrar ikke til å styrke selvtilliten og selvfølelsen til ungdommen. Dagens ungdom sliter «big time».

Konsekvensen av problemet er at hele 70 000 følger Sophie Elise hver dag. Hun er ikke problemet, hun er symptomet!

Men, hva er så problemet?

Det er foreldrene som er problemet!

Dagens foreldre har mye mindre tid til barna enn for 20-30 år siden. Foreldrene kjenner ikke barna sine, nå som det aldri har vært viktigere å kjenne dem. Den nære relasjonen er borte. Foreldrene er for opptatt med egen karriere. De er opptatt av å få endene til å møtes. De er slitne av at ekteskapet knaker i sammenføyningene. De er opptatt av den nye kjæresten etter skillsmissen. De er for slitne til å engasjere seg.  Årsakslisten er lang.

Det er ikke nødvendigvis av vond vilje, men kanskje manglende bevissthet og oppmerksomhet. I tillegg til naivitet. De tror alt er såre vel, uten å vite hva som skjer utenfor huset, og innenfor ungdommens tilsynelatende perfekte ytre.

Foreldre overser barnas symptomer. De ser ikke at de kutter seg. De vet ikke om barnas selvskading. De er helt uvitende om at barna deres stenger andre ute og mobber. De vet ikke at barna deres blir mobbet. De vet ikke at barna deres blir utestengt.

Bare noe så enkelt som russebuss fenomenet bidrar til utesetengelse. De som er sammen på en russebil eller russebuss, lager egne chattegrupper, fester, turer etc. som stenger andre ute.

Skilsmisse

Skilsmisse er et mye større problem for barna enn det vi tror.  I 2014 var det drøye 20.000 som ble skilt eller septarert. Det var nesten like mange som gikk fra hverandre som det var som giftet seg. Ca. 50 % av ekteskap går i oppløsning. Opptakten til en skillsmisse er ofte mange år med konflikthåndtering mellom foreldrene, og de unge blir ofte de skadelidende og ikke minst usynlige. Selv om man har verdens «lykkeligste» skillsmisse, med barna i fokus, vil det å bo to steder skape mye utrygghet og rotløshet for barna.,

Selvskading

Min datter har fortalt meg at selvskading er et stort problem blant spesielt  unge jenter. Selv om de unge alltid er pålogget, så føler de seg likevel usynlige. Ensomheten og de vonde følelsene fjernes en stund med selvskading. En midlertidig smertelindring, som kan få narkotisk effekt. Større og større skading må til, fordi litt kutting ikke lindrer like mye.

Erstatning for foreldrene

Nei kjære foreldre. Det er ikke Sophie Elise som er problemet. Sophie Elise har kommet inn i livet til ditt barn som en erstatning for deg eller erstatning for nære vennerelasjoner. Sophie Elise deler jo åpent at hun har slitt med selvtillit og selvfølelse, og har klart å jobbe seg gjennom det. Kanskje det er den viktigste grunnen til at hun får følgere? De kan identifisere seg med andre.  Som hun selv sier det i bloggen :  «Jeg har aldri slitt så mye med min egen selvtilitt som fra da jeg var 18-20 år gammel. Selv med store pupper og en litt mindre nese. ALDRI. Det fikset ikke på en dritt. Ikke et sekund ble det bedre for meg. Det var en forferdelig psykisk smell, og jeg måtte jobbe med meg selv fra innsiden. Det er ingen rask løsning på det, men du trenger rett mennesker rundt deg, gode hobbyer, en lidenskap og kjærlighet».

Ikke så dumt sagt?

Kanskje hun er et forbilde?

Kanskje hun er et forbilde for dem som sliter. Sophie Elise har klart seg gjennom disse ungdomsårene som hun beskriver som veldig krevende. Kanskje det er slik at ungdommen tenker; Kan Sophie Elise lykkes, ja da kan jeg også lykkes på tross av alt?

Da er hun kanskje blitt et forbilde for mange som føler seg ensomme, som sliter med vanskelige tanker, eller som aldri passet inn i fotballen, håndballen, turn, russebussen,  osv.

Sophie Elises blogg har blitt ungdommenes VG.

Unge jenter leser ikke tradisjonelle medier lenger. De lærer seg ikke å lese papiraviser og se på nyheter på TV. De er på sosiale medier. Når 70.000 går fast inn på hennes blogg, betyr det at det er en stor fast leserskare som kikker innom. Dette er ungdommens VG. Dessverre er det synd, fordi det er så utrolig mye mer der ute som ungdommen kunne engasjere seg i. Organisasjonen MOT, miljø, dyr, politikk, sport osv. Det er likevel ikke lett å engasjere seg i andre og andre ting, når grunnfjellet ditt,, selvfølelsen,  er i ferd med å smuldre under føttene dine.

Aldri tidligere har jentene hatt dårligere selvfølelse

Selvfølelsen til unge jenter (men også gutter) er på historisk lavpunkt og på full fart nedover.

Hele 44 % føler at «alt er et slit» i følge en undersøkelse blant ungdom i Stavanger, publisert i NOVA- rapport 2/14. I 2010 hadde 12 prosent av jentene et negativt selvbilde, mens hele 17 prosent var misfornøyd med egen kropp da undersøkelsen ble gjennomført i fjor vår.

I denne undersøkelsen svarte én av tre jenter at de var misfornøyd med måten de lever livet litt sitt på, mot hver fjerde i 2010.
Nesten fire av ti jenter (40%) forteller at de ofte er skuffet over seg selv, mens tre av ti svarte det samme for fire år siden.

Halvparten av jentene plages også av at de bekymrer seg mye. Analyser viser at nesten én av fem (rundt 20%) jenter har så tydelige symptomer at de faller innenfor definisjonen av depressive plager.

Dette er svært dramatiske tall. Det som skremmer mest er den sterke negative utviklingen de siste tre årene. Nivåene er så høye at det her må ropes et høyt varsko. Dette er i ferd med å bli et stort samfunnsproblem.

I verdens beste land å bo i sliter ungdommen, og aller mest jentene, med selvfølelsen. De føler de ikke strekker til. Det ser vi overalt hvor vi beveger oss. Det er en fallitterklæring for vårt moderne samfunn. Det er dessverre de voksnes feil.

Hva kan du som foreldre gjøre?

Slutt å klage på Sophie Elise. Sett deg heller ned og bli virkelig kjent med ungen din! Hjelp ungdommen din.

Her er en liste over hva du kan gjøre for å komme nærmere inn på barna dine?

 1. Tydeliggjør dine verdier for deg selv. Finn ut hva som er de viktigste verdiene i livet ditt, del dem med ungdommene og fortell hva som er konsekvensen for dem av at du har disse verdiene. (Eksempel kan være ærlighet, rettferdighet, hardt arbeid, respekt etc.) Be ungdommene tydeliggjøre sine egne verdier. Det hjelper dem i å stå støtt i seg selv.
 2. Sett tydelige grenser, men sørg for at det ikke er for mange. Vær sikker på at disse grensene er viktige nok. Det kan fort bli alt for mange grenser som egentlig ikke er viktige nok og som bare leder til konflikter mellom ungdommene og deg.
 3. Sørg for alenetid med de unge slik at dere får tid til å snakke sammen.
 4. Sørg for å lytte. Det viktigste man gjør når man snakker sammen er å LYTTE. Hva er det ungdommen EGENTLIG sier?
 5. Anbefal at de er logget av den siste timen før de legger seg, slik at de kan få tømt hodet. Husk at de må forstå hvorfor.
 6. Invitér dem gjerne til å gjøre noe sammen med deg. Bák noe sammen. Lag middag sammen. Gå tur sammen. Gjør noe hyggelig som kan bidra til å få i gang en samtale.
 7. Spis middag sammen ( i alle fall ett måltid om dagen, hvor dere prater om løst og fast). Det er ofte ved matbordet og i bilen at du får tid til å prate med ungdommen (lytte til ungdommen). Bruk tiden godt.
 8. Gå inn på rommet til barnet ditt, sett deg ned og prat. Ha god tid. Ikke kommenter at det er rotete.
 9. Slå av TVn og prat med ungdommen. Vis interesse. Spør.
 10. Når ungdommen kommer til deg og lurer på noe, legg fra deg alt du holder på med og rett kroppen mot dem. Ha full fokus på barnet ditt. Da går de ikke, men prater mye lenger enn om du bare snur hodet og er halvveis interessert.
 11. Kjeft ALDRI på barna. Er du sint, så sier du at du er sint, går ut og kommer tilbake når du har roet deg. Tenk selv hvordan du føler det inni deg når noen skriker til deg.
 12. Be om unnskyldning når du har glemt punkt 11.Vær flink til å be om unnskyldning. Det er du som er den voksne.
 13. Når du setter en grense for ungdommen, så forklar HVORFOR. Hvis de ikke forstår grunnen, vil de heller ikke respektere grensen.
 14. Anskaff Fuelbox Ungdom og Familie *. Det kan være en ufarlig og morsom tilnærming til å få gode samtaler med dine ungdommer.
 15. Slutt å mase om at rommet er rotete. Har du ikke fått inn vanen helt fra de er små, så skaper det et kjempeproblem i relasjonen. Hvor viktig er det egentlig at ungdomsrommet er ryddig, fremfor at ungdommen skal føle at de får litt fri hjemme? Tråkk over rotet og lat som ingenting. Livet er for kort til å krangle om et rotete ungdomsrom.
 16. Gi dem masse klemmer og kjærlighet. Nærhet er svært viktig for å kunne være fortrolige.
 17. Si at du er glad i dem uansett. Si det OFTE.
 18. Ta dem på fersken i å gjøre noe bra. Gi masse ROS. Jeg gjentar: GI DEM MASSE ROS.
 19. Når ungdommene møter motgang og sliter, trøst dem og inspirer dem ved å fortelle at det gjør dem bedre rustet til å takle motgang senere i livet. Alle møter motgang, i alle faser i livet. Det er en del av å leve. De som får mye trening på å møte motgang i ungdomsårene, står bedre rustet til å takle motgang når de blir voksne. De som aldri møter motgang i ung alder, kan få seg et sjokk når de møter det i voksenalderen.
 20. Send barna på kurs for å lære konkrete teknikker for å styrke sin selvfølelse og selvtillit. Det finnes flere slike kurs, men jeg kan anbefale Silvametoden barne- eller ungdomskurs (verdensomspennende selvutviklingskurs) som holdes av firmaet «Rå i Hue»**

For å oppsummere, vil jeg si at det viktigste dine barn skal ta med seg når de flytter hjemmefra, det er:

 1. Følelsen av at de er ELSKET, uansett hvordan de presterer eller oppfører seg.
 2. Sterk SELVFØLELSE, at de er verdifulle uansett hvordan de presterer
 3. MOT, evnen til å tørre å være anderledes. Mot til å være en ORIGINAL.

Og husk følgende:

Det viktigste valget i livet, er valg av foreldre. Sørg for at dine barn valgte rett!

Svein Harald Røine

Klikk på bildet for å kjøpe boken Modig

www.sveinharaldroine.no

Følg meg på instagram

Følg meg på twitter @shrcoach

* Dette er IKKE et sponset innlegg. Vi har selv hatt mye glede av denne, og jeg vil derfor anbefale dette som er verktøy hvis du ikke vet hvor du skal starte.

** Firmaet Rå i hue drives av Lene Thorgersen Røine, som er min kone. I dette tilfellet er jeg altså ikke nøytral. Jeg ville uansett anbefalt Silvametoden, fordi barn og ungdom som har gått på kurset virkelig blomstrer. Dette burde vært pensum på skolen.